Thursday 15 March 2012

Bicara Sebuah Gemilang

     Bila bicara tentang kegemilangan Islam, lantas fikiran akan kita akan diterjah dengan kehebatan lahiriyah. Kemegahan jasadiyah. Gemilangnya Islam, kita akan gambarkan sebuah singgahsana agung , sebuah pusat pentadbiran yang kukuh dan hebat, laksana Zigurat bagi Tamadun Mesopotamia dan Piramid bagi Tamadun Mesir Purba.

     Itulah yang cuba didendangkan kepada kita. Kita rupanya, tersilau dengan ahwal 'Kegemilangan Islam' yang hakiki. Kita disogok dengan khabar, bahawa gemilangnya Islam itu hanya dengan kemajuan lahiriyah, jasadiyah dan material semata.   
Masjid Aya Sophia tersergam indah di Turki, salah satu daripada kemegahan Islam .
     Realitinya, gemilang Islam bukan pada material semata. Bukan dengan pembangunan lahiriyah sahaja. Bahkan sebenarnya, lakaran kegemilangan Islam itu sudah bermula dengan lahirnya Rasulullah ke atas muka bumi ini. Dan lakaran itu makin sempurna, apabila Rasulullah mencoret pula sahabat baginda dengan celupan tarbiyyah Islamiyyah yang syumul, yang baginda sendiri telah melaluinya hasil tarbiyyah Allah Maha Esa. 

     Benar. Gemilang Islam itu sebenarnya berpaksikan pada megahnya peribadi ummahnya. Islam mampu tersebar ke seantero dunia dan memimpin muka bumi ini kerana cekalnya peribadi ummahnya dalam mendakwahkan risalah. Mudah sahaja buktinya, lihat sahaja masjid di zaman nubuwwah yang hanya berlantaikan pasir, bertiangkan pohon kurma dan berbumbungkan pelepah tamar. Berbekalkan kesempitan ini, Rasulullah dan rijal sahabat ini mampu mengangkat kalimah Allah, menjadi setinggi kalimah di dunia ini.

     Perhatikan pula Abu Hafs Umar Al-Khattab. Tawadhu' sungguh peribadi Amirul Mukminin ini tika membenarkan hadith Rasul-Nya. Hanya jubah compang-camping yang menjadi sarung tubuhnya ketika mengambil kunci kota Al-Quds di Jerusalem, ketika Islam menawan kota itu. Lantas rahib Yahudi penjaga kota itu menitiskan airmata lalu mengungkapkan, 
" Jika pemimpin seperti kamu yang menjaga Al-Quds ini, maka selama-lamanya kami tidak akan dapat menjejakkan kami ke kota ini lagi.."

     
     Kesimpulannya, bukan sekadar agenda tempelan semata. Kita tidak mahu membina masjid yang ahnya tersergam indah, namun sunyi daripada keramaian yang lain. Kita tidak mencetak banyak Al-Quran semata-mata, jika hanya manjadi hiasan di almari sahaja. Ya, formula untuk untuk kita kembalikan kegemilangan itu semula, tidak boleh tidak, dengan membina peribadi ummah ini yang sedang merintih..! 

 "Setiap kebangkitan ada rahsia kekuatannya. Setiap gagasan ada pendokong panjinya. Pemuda adalah senjata rahsia kepada setiap kebangkitan.."
-Hasan Al-Banna-


Amar Ismat
Seksyen 16, Shah Alam
15 Mac 2012 10.55 p.m

  

Artikel Terkait

1 comments so far

pertama kali jejak kaki ke sini.. teruskan post benda yg menarik ni ye..

kalo nak jadi penulis jemputan di Muazfaris.com pun tak jadi masalah.. trafik 1K tiap2 hari.


EmoticonEmoticon