Sunday 1 January 2012

Antara Pilihan dan Keterpaksaan

     Entri terbaru 2012. Mungkin agak berat dan kompleks.
     Kadang-kadang kita keliru, kerana sumber kita hanya fikiran kita yang sempit sekecil lubang haiwan. Namun kerana itulah diturunkan wahyu, sebagai petunjuk dalam kita mamahami dan membuka fikiran kita untuk menerawang seluas-seluasnya, meliputi segenap lapisan angkasa jajahan Allah S.W.T ini.

     Bukankah sudah dikhabarkan, sebenarnya 'terpaksa' itu fitrah. 'Terpaksa' datang ke program. 'Terpaksa' menelaah buku-buku yang bukan menjadi minat. 'Terpaksa' meluangkan masa seminggu sekali dan sebulan sekala untuk mendalami ilmu agama yang kurang menjadi perhatian semasa. Ramai daripada kita (mungkin) yang tergolong dalam kalangan yang 'terpaksa' ini.

     Analogi mudah penulis ketengahkan, 'Terpaksa' itu merupakan adik kecil kepada 'Rela dan 'Selera'. Bayangkan jika seawal usia 7 tahun, ibu dan ayah kita tidak 'memaksa' kita untuk mendirikan solat, adakah dewasa ini, kita sendiri akan yang akan membentangkan sejadah untuk menunaikan solat? Jika ibu dan ayah  kita membiarkan kita untuk solat hanya ketika kita mahu sahaja, nescaya dewasa ini, kita akan terbiasa untuk solat hanya ketika kita berkeinginan semata.

     Tidak hairanlah ramai daripada ibu ayah kita yang mensyaratkan, jika ingin keluar bersama teman atau bermain playstation dan komputer,  kita dikehendaki untuk solat terlebih dahulu. Bahkan ketika berada di luar rumah pun, ibu dan ayah tidak aakn jemu untuk mengingatkan kita untuk mengutamakan solat mendahului segala urusan lain. 

     Tidak lain dan tidak bukan, mereka membuat demikian hanya kerana ingin melahirkan peribadi anak yang 'rela' untuk solat, bukan 'terpaksa' untuk solat atau hanya solat ketika ibu ayah mengingatkan atau ada berhampiran. Untuk melahirkan seorang yang 'rela' untuk solat dan akhirnya 'selera' untuk mengajak orang lain untuk solat bersama, semuanya bermula dengan 'arahan' dan 'keterpaksaan'. Kuncinya, dalam tempoh 'keterpaksaan' itu, seseorang itu wajib untuk mencari hikmah dan sebab mengapa dipaksakan sesuatau perkara ke atas dirinya. Ini untuk memudahkan proses tumbesaran daripada 'Terpaksa' kepada 'Rela dan akhirnya dewasa dalam 'Selera'.

Tarbiyyah Rasulullah, berjaya menghasilkan Generasi Sahabat yang 'Selera' dalam menjalankan amal Dakwah yang tercinta ini. 'Rela' berkorban seluruh jiwa raga dan harta benda untuk meninggikan kalimah Allah di miuka bumi ini.


          Betul. Seperti yang dicanangkan dalam 3 Idiots, kita tidak patut dipaksa oleh orang atau unsur lain dalam membuat sebarang keputusan. Kita berhak memilih keputusan kita sendiri. Segala isi pelusuk bumi ini adalah kepunyaan Allah, namun tetap, pilihan menjadi harta tunggal kepunyaan manusia. Pun begitu, berdasarkan kajian peribadi penulis, tidak semua pilihan itu milik kita manusia, kerana sebahagian itu tetap milik Yang Esa.
Termaktub kekal dalam firman Allah:

"Pergilah kamu beramai-ramai (untuk berperang pada jalan Allah), samada dengan keadaan ringan (dan mudah bergerak) ataupun dengan keadaan berat (disebabkan berbagai-bagai tanggungjawab) dan berjihadlah dengan harta benda dan jiwa kamu pada jalan Allah (untuk membela Islam). Yang demikian amatlah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui." 

     Allah memerintahkan untuk keluar berperang di jalan-Nya, sama ada berat ataupan ringan keadaanya. Walaupun mungkin bertentangan dengan pilihan hati, namun pilihan Allah mengepalai segalanya, atas dasar kita adalah hambaNya. Tiada pilihan dalam urusan agama, kerana itulah jihad dan pengorbanan kita dalam melunaskan tanggungjawab kepada Tuhan Rabbul Jalil.Kesimpulan mudah entri kali ini:
  1. Kebanyakan perkara kebaikan dan urusan agama titik tolaknya bermula dengan keterpaksaan. Jika kita menolak keterpaksaan itu, sebenarnya di sisi yang lain, kita tergelincir dari landasan fitrah manusia yang sebenar. Terima apa sahaja kebaikan yang ada, dan cuba fahami hikmah tersirat di sebaliknya.
  2. Pilihan kita mestilah selaras dengan kehendak Allah. Dalam apa keadaan, kepala segala urusan adalah Islam dan ummahnya. Itu keutamaan yang perlu diambil kira dlam percaturan kita untuk membuat sebarang pilihan.

     "Barangsiapa yang hidup untuk dirinya sendiri, hidupnya kecil dan dia akan mati selama-lamanya.
     Barangsiapa yang hidup untuk untuk dirinya sendiri dan untuk orang lain, hidupnya agung dan dia akan 'hidup' selama-lamanya..."


Amar Ismat
Seksyen 16, Shah Alam
01 Jan 2012 03.00 a.m

Artikel Terkait


EmoticonEmoticon